Kalau dulu aku slalu beli kacang potong ni kat kedai tp kini tidak lagi....hehe..sbb aku dah pandai wat sendiri, lagipun kalau buat kita boleh jamin kebersihan makanan tu kan..nak buat kacang ni tak susah yang penting kena ada sedikit vitamin rajin...baru boleh buat..meh kita tengok cara buat kacang nih...
Kacang Potong @ Bepang ( belah utara kot panggil bepang ni.. )
Bahan-bahan :
1 kg kacang tanah - digoreng dan dibuang kulit
1 kg gula pasir
Sedikit bijan - kalau nak sedap kena sangai dulu
3 - 4 sb Butter / Mentega
Cara buat :
Masak gula sampai agak keperangan tp jgn hangus sgt tau nanti pahit pulak. Masukkan butter.
Pastu masukkan kacang tanah yang dah digoreng dan dibuang kulit. Gaul rata.
Kemudian cari plastik yang tebal dan tahan panas mcm plastik beras.
Tuangkan adunan kacang tadi atas plastik beras sedikit-sedikit jgn buat sekali gus.
Kemudian cepat-cepat tekan sampai padat dan taburkan bijan.
Dan boleh dipotong ikut suka hati.
Ulang proses sampai adunan kacang habis..
0 meluahkan rasa:
Catat Ulasan