IKLAN

8 Mac 2011

Demam-demam pun teringin makan bihun sup !

Tiga hari sudah aku demam pastu dok teringin bebenor nak makan benda yg berkuah, tu yg terus buat sup ayam. Lepas tu dok teringin pulak nak makan ngan bihun, apalagi terus paksa En Wan gi kedai beli bihun halus yg aku suka. Aku selalu beli bihun halus kalau nak buat goreng atau makan ngan sup, rasa lembut jer kat tekak..mentelahan lama jugak aku tak menyinggah kat warung bihun sup yg aku selalu lepak ngan aida tuh, sampai akak tu dok tanya aida masa jumpa kat kedai " dah tak sedap ke bihun sup dia..." guling2 aku gelak, sampai begitu sekali akak tu anggap, al maklumlah kami ni regular customer dia, tup2 lama pulak menghilang...nantilah akak, bila senang kami singgah ek..utk resepi nih aku copy dari cik mat gebu tuh tp ada sedikit pengubahsuaian mengikut kreativiti tangan aku yg tak berapa kreatif tuh....hik3

BIHUN SUP AYAM 

BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ayam, potong 20 (ikut saiz ayam)
4 - 5 biji kentang
1 biji lobak merah - dipotong baji
1 pokok daun sup, dipotong kasar
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
1 batang saderi - dipotong kasar
Air secukupnya
Bihun halus secukupnya dicelur hingga lembut dan toskan
Sambal kicap
Tauhu, goreng dan hiris
Hirisan daun sup/daun bawang*
Taugeh*
Bawang goreng secukupnya*(*untuk hiasan)

A (DIKISAR HALUS)...
1 biji bawang besar
2 1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup @ 1/2 camca teh serbk kunyit - tak letak
1/2 camca besar lada hitam biji
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan halus

B (BAHAN TUMIS)...
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 bunjut rempah sup adabi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap biji, lobak merah dipotong baji dan rendam dalam air.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan "B" hingga harum, masukkan bahan "A" dan tumis hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan ayam ,kentang dan lobak gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1500 ml) dan masak dengan api kuat hingga mendidih. Masukkan batang saderi dan daun sup yang dipotong kasar tadi. Perlahankan api dan renihkan.
  4. Tambah kiub pati ayam, sup bunjut dan garam secukup rasa. Masak hingga kentang empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  5. Letak mee hoon secukupnya dalam bekas sesuai, isi dengan sup ayam serta isi2nya sekali. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sertakan sekali lada kicap, jika suka.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 meluahkan rasa:

Sumijelly berkata...

ko..leh tak jangan buat resepi makanan........

pas ni aku nak block la blogko... sbb asyik makan...

bila ko tunjuk makanan.... aku mesti nak g makan..........hahahaha

Sumijelly.com

hana berkata...

salam tie... nih nak anto kek baldu ader lg sepotong.. last kopekk! hihi.. sedapnyer mihun ko tuhhh esok lusa nk buat jugaklah!!

IKLAN