Sekarang ayam dah naik harga, kalau dulu sekilo baru rm6 lebih tp sekarang dah mencecah rm8 lebih...tapi tetap beli ayam hari2 camner tu ? Ayam madu sticky ni dah lama tgk di blog kak hana tp baru ptg semalam tergerak nak buat...kelmarin dah masak lemak takkan semalam pun nak berlemak lagik, haruslah tukar pada yg takder lemak pulak kann...tak sangka pulak bebudak sgt suka kan ayam nih, diorang ckp cam " sedapnya..sedapnya..." hehehe...resepi ni sy copy dari blog kak hana terus...
AYAM MADU STICKYsumber : kak hana
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - potong kecil
- 2 inci halia muda - parut
- 5 ulas bawang putih - ketuk
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2, sy pun..
- 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
- 3-4 sudu besar madu
- 1/2 sk lada hitam
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
- Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
p/s : sy tak makan ngan nasi tp ratah camtu jer...
0 meluahkan rasa:
Catat Ulasan