IKLAN

21 Mac 2011

Masak Lemak Cili Api Telur Itik

Telur itik ni dah beli seminggu yg lepas tp tak berkesempatan nak buat...asalnya tergoda masa lihat di blog Cik Mat Gebu, tu yg pegi pasar malam cari telur itik...dan kebetulan pula depan rumah jiran tu asam belimbing tengah lebat berbuah jadi terus buat masak lemak cili api ni, plan asalnya nak buat asam pedas daging tp disebabkan telur itik tu dah lama takut rosak terus buat utk lauk semalam...resepi ni sy copy dari blog Cik Mat Gebu...
MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK
sumber : Cik Mat Gebu @ dapurtanpasempadan


BAHAN-BAHANNYA :

6 biji telur itik
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit dicarik
15 biji belimbing buluh, cuci, belah 2 tapi tak putus untuk setiap biji
200 ml pati santan
1 liter santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah*
3/4 inci kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*
2 biji buah keras*
6 biji cili padi kampung yang hijau*(*ditumbuk halus)
5 biji cili api merah*

CARA MEMBUATNYA :
  1. Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk halus, serai, daun kunyit, asam gelugor dan santan cair, kacau dan didihkan. Kemudian perlahankan api pada tahap kecil. Pecah kan telur dalam satu bekas lain, dan berhati2 masukkan ke dalam kuah tadi, pastikan kuning telur tidah pecah, buat kaedah saya untuk yang lain, tapi jangan letak terlalu rapat antara satu sama lain.
  2. Biar masak perlahan sehingga telur mengeras, kacau perlahan.Tuang santan pekat, masukkan dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.
  3. Bila mendidih, masukkan belimbing buluh, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 meluahkan rasa:

IKLAN