IKLAN

24 Mac 2011

Menu tghhari sy...Nasi Lemak & Sambal Tumis Nyonya

Semalam si kakak demand nak makan nasi lemak, sebenar sy malas nak buat sbb nanti sy yang beria makan sbb dah dekat 3 bulan tak makan nasi lemak...tp sy buat jugaklah, versi yg simple2 tp sambal tumis tu sy ambik dari blog cik mat, sebenarnya dulu sy pernah makan sambal tumis yg rasa dia ada mcm serai2 gitu tp tak tahu dimana nak dapatkan resepi, bila sy godek-godek kat blog cik mat sy jumpa satu resepi sambal tumis nyonya tp guna udang, pastu sy olah balik ikut kesesuaian bahan sy...pastu nak up lagik ngan poached egg tp tak jadik, nak tgk versi jadik dan comel silalah ke blog kak dayang yer...kepada semua yg berkenaan sy mintak izin copy resepi utk rujukan sy dimasa akan datang....
gambar dari dlm tupperware jelah sbb tak sempat nak hias bagai, itupun van sekolah anak dah tunggu kat depan...*abaikan rupa kacang tanah yg terlebih goreng itu...*

NASI LEMAK SERAI

Bahan-Bahannya :
4 cawan beras dicuci dan rendam 10 minit
2 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
1 biji bawang besar dihiris
1 inci halia dititik
2 btg serai dititik
4 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh garam

Bahan Sampingan :
Telur rebus, belah dua
Timun, kupas dan hiris
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Sambal tumis nyonya

Cara membuatnya :-)
  1. Dalam rice cooker, masukkan santan, air,  garam, daun pandan, bawang merah, halia, serai dan beras tadi. Gaul rata dan masak hingga nasi kering.
  2. Gaul rata dan masak lagi selama 20 - 25 minit. Hingga nasi betul2 tanak. Gemburkan nasi menggunakan chopsticks @ garpu. Hidangkan bersama bahan2 sampingan.....
SAMBAL TUMIS NYONYA
sumber : Cik Mat Gebu

Bahan-Bahannya :
500 g ikan bilis, kupas, cuci dan toskan
1 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
4 cawan cili kisar
1 ketul gula melaka - sy tambah

Bahan Tumbuk Halus :
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
2 batang serai, dihiris halus
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan, dibakar
1 sb udang kering - sy tambah

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula (lebih sedikit), kacau rata dan masak hingga mendidih.
  2. Bila sambal menjadi pekat sedikit, masukkan udang tadi, gaul rata dan masak hingga udang masak dan sambal pekat sedikit. Sesuaikan rasa dan jika kurang masin, tambah garam. Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 meluahkan rasa:

IKLAN