Kelmarin sy ke Tesco, kemudian sy nampak sayur labu yg sangat cantik rupanya terus sy ambil sebelah utk buat Bingka@Bengkang Labu...resepi Bingka Labu ni sy tgk masa berjalan ke blog Kak Dzana...malam tadi sementara tgk TV, sy pun rebus labu tu nak buat bingka...resepi ni sy copy dari blog Kak Dzana, nak tgk resepi yg lebih hebat silalah ke sana yaaa.....
BINGKA LABU MANISsumber : Kak Dzana
Bahan-bahan :
- 5 biji telur Gred A .. ( SAYA GUNA 3 BIJI TELUR SHJ)
- 200 ml air
- 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)/SAYA GUNA SANTAN FRESH
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus... SAYA GUNA GULA PASIR
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla
- 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus... SAYA REBUS JER
- 1 SB BUTTER.. SAYA TAMBAH
- BIJAN IKUT SUKA
Cara-cara
1. 1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2. 2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. 3. Tuang
adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu
mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan
kertas tadi.
4. 4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
(CARA
SAYA: BLENDER LABU REBUS BERSAMA AIR, GULA, SANTAN,GARAM ESEN VANILA
SEHINGGA HALUS, KEMUDIAN MASUKKAN TELUR & TEPUNG, 1 SB BUTTER ..
BLENDER SEHINGGA SEBATI).. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPU MINYAK)..
TABUR BIJAN
p/s : kuih ni sy buat utk acara pot luck ngan jiran ptg nanti...
0 meluahkan rasa:
Catat Ulasan