IKLAN

19 Januari 2011

Rebung Masak Lemak...


On the way nak turun dari Cameron Highlands tu, ada banyak lah gerai2 org asli ( kalau bukan ampon yer.. ) yg jual petai, rebung, madu dan memacamlah lagi.

En Wan singgah kat salah satu gerai tu sbb nak beli petai, pastu ternampak pulak rebung yg mcm cantik jer..kalau buat masak lemak cili api sedap nih !

Jadinya En Wan beli petai seikat ada dlm 12 batang harga cuma RM10.00 dan rebung cuma RM6.00.....
Rebung tu dah 2 hari terendam dlm besen jadi petang semalam jugak aku buat masak lemak cili api, resepi tu aku ambik dari blog DTS aka CMG.


REBUNG MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHANNYA :
800 g rebung, hiris nipis, celur dengan sedikit garam, toskan
300 g udang, dibuang kulit, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat2
1 keping asam gelugor
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :
4 biji cili merah
1/2 inci belacan
9 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :
  1. Rebung dihiris nipis, kemudian rebus 5 minit dengan sedikit garam, toskan. Udang dibuang kulit, cuci bersih dan tos. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan rebung, serai titik, udang dan bahan2 kisar halus. Gaul rata dan tuang santan cair. Jerang atas api hingga mendidih. Kecilkan api dan terus memasak hingga rebung lembut.
  3. Tambah asam gelugor, santan pekat dan daun kuyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.
INFO : Rebung tu ada juga orang celur dengan air kelapa, dan hasilnya rebung bertambah manis. Kalau nak masak dengan daging salai pun sedap, tukar cili tadi kepada cili padi... 
 
p/s :  berderet dalam folder entri utk lauk dan kuih...hehe


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 meluahkan rasa:

IKLAN