Sejak 2 menjak ni, tetiap ptg mesti ujan. Bukanlah nak kata ujan itu tidak baik tp leceh sikit jer kalau nak singgah memana lepas balik keje. Yelah, ko kena larik laju2, siap angkat2 kain lagi, siap cover2 kepala @ hbag lagi, kalau beli barang byk mcm mana, mau berterabur masa nak bukak pintu keta kan..kan..kan..tp yg baiknya pokok bunga kat rumah yg mcm nak tunggu ari tu dah segar balik....hehe
Jadinya, malas tul nak singgah kedai kalau ujan. Semalam balik keje terus bukak peti ais, tgk apa yg ada. Rasa cam malas nak masak2 byk jenis nih so buat bihun goreng jer, dulu dah penah buat, resepi dari sini.
Kelentang-kelentung...siap. Lepas tu terasa rajinlah pulak nak buat bengkang tepung ni. Dah lama dah aim resepi nih, cnp dari blog kak hana, alahhh..yg dok di Jepun tuh..ko kenal ? tak kenal ? pegi blog dia skarang.....
sumber : CMG @ dapurtanpasempadan
BAHAN-BAHANNYA :
200 gram mee hoon
3 camca besar pes cili*(*resipi dibawah)
100 gram taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
1 keping fish cake, hiris
15 ekor udang sederhana besar, bersihkan'
1 1/2 camca besar taucho
1 camca besar sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tomato
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan'
BAHAN PES CILI :
2 1/2 cawan cili kisar
1 biji bawang besar saiz sederhana*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam, cuci dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam, cuci dan toskan*(*kisar halus)
1 camca besar jus asam jawa yang pekat
Garam dan gula secukup
Serbuk perasa secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
200 gram mee hoon
3 camca besar pes cili*(*resipi dibawah)
100 gram taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
1 keping fish cake, hiris
15 ekor udang sederhana besar, bersihkan'
1 1/2 camca besar taucho
1 camca besar sos tiram
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tomato
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan'
BAHAN PES CILI :
2 1/2 cawan cili kisar
1 biji bawang besar saiz sederhana*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 camca besar udang kering, rendam, cuci dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam, cuci dan toskan*(*kisar halus)
1 camca besar jus asam jawa yang pekat
Garam dan gula secukup
Serbuk perasa secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
- UNTUK PES CILI :- Panaskan minyak dalam kuali, kena lebih sikit. Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan terus menunis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana, dan dikacau selalu. Tambah jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam (garam jangan banyak, bagi rasa lemak saja dah ok). Masak sekejap lagi dan boleh matikan api, biar sejuk boleh letak dalam botol, simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian..
- UNTUK MEE HOON GORENG TAUCHO :- Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan biar mengeras sikit, kacau hingga separuh hancur, tolak tepi kuali. Masukkan pes cili, taucho bersama sos tiram dan sos tomato. Tambah udang, fish cake dan tauhu, gaul rata bersama telur tadi, tuang sedikit air. Biar mendidih.
- Kemudian masukkan mee hoon tadi, kacau hingga rata. Masak sekejap, tambah taugeh dan gaul. Kemudian rasa jika kurang masin, renjiskan dengan sedikit kicap cair. Bila dah ok boleh matikan api. Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili merah..
sumber : kak Hana
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair (sejat)
- 3 biji telur
- Sedikit pewarna hijau
- Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
- boleh tambahkan esen vanila jika suka.
- Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
- Blender hingga sebati
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
- Taburkan bijan (jika suka)
- Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak. Tunggu sejuk baru potong.
p/s : arini pun mendung lagik....buat perut lapar jerk..hik3
1 meluahkan rasa:
beshnye...nak sikit..
Catat Ulasan