IKLAN

15 Oktober 2010

Kesian Kak Su aka Red Blusher

Salam Jumaat.......//*.*\\

Pepagi tadi lepas masuk opis terus on fb..pastu tu terbaca status kak su aka red blusher yg kehampaan dan keterlukaan kerana mencuba resepi Puding Karamel Kastard yg tah kali ke berapa...kesian kak su...cuba lagi kak su..( entah dia baca ke tidak entry nih, memandai jer tulis tentang org lain....hehehe )..apapun, aku ni pernah jugak buat karamel kastard ni, kalau tak silap aku ambik resepi tu dari blog cikmin.com menjadi ko....hehehe

Resepi Puding Karemel –sumber Kak Ummi Kuantan

Bahan-Bahan: 

Bahan untuk puding:

6 biji telur
1 tin susu sejat
1 tin air
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
Bahan untuk sos caramel:
1/2 cawan gula pasir
Sedikit air 

Cara penyediaan (sos caramel): 

Panaskan gula dengan sedikit air di dalam loyang hingga gula cair dan bertukar warna kuning keemasan. 

Penyediaan puding: 

1) Pukul telur sehingga kembang.

2) Setelah itu masukkan gula.

3) Kemudian masukkan susu sejat dan air.

4) Masukan adunan ke dalam loyang sos(caramel) dan kukuslah selama 25 minit.

5) Bila masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk.

Bila dah betul-betul sejuk, baru keluarkan dari acuan. Sedia utk dihidangkan.. 

* Semasa mengukus, ikat tutup kukus dgn kain supaya wap tidak masuk ke dlm puding.
Nota – Kalau nak nampak tebal sikit kukus dlm loyang bulat 7 inci.

KEPADA KAK SU@RED BLUSHER..SELAMAT MENCUBA

Nota Kaki : terasa macam nak petang ni jugak.......hehehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 meluahkan rasa:

IKLAN