IKLAN

12 Oktober 2010

3 Jenis Brownies ( Badam, kismis, Walnut)

  
Memandangkan ada kawan tanya camner nak buat brownies yang ada kekacang tu...sebenarnya aku pun tak pernah cuba lagi...resepi ni aku cedok dari majalah saji online.... 
3 Jenis Brownies ( Badam, kismis, Walnut)

BAHAN A:
250 gm coklat masak
310 mentega

BAHAN B:
250 gm gula
5 biji telur
Sedikit esen vanila

BAHAN C:
200 gm tepung
20 gm serbuk koko

BAHAN D: (pilihan)
100 gm badam cincang
100 gm kismis
100 gm walnut

BAHAN KRIM:
357 gm coklat masak
142 ml susu segar

CARA MENYEDIAKAN :
1.Masak bahan A menggunakan double-boiler
2.kemudian cairkan coklat dan ketepikan
3.Pukul gula dan telur hingga kembang.Tuangkan esen vanila
4.Masukkan bahan A
5.Satukan tepung dan serbuk koko dan diayak. Kemudian masukkan sedikit
   demi sedikit ke dalam adunan


6.Akhir sekali msukkan badam cincang
7.Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180' C selama 40 minit
8.Untuk krimnya,masak susu sehingga berbiuh
9.Masukkan coklat
10.Setelah sejuk sapukan krim dan taburkan dengan badam di atas kek.
Nota Kaki : resepi ni aku belum pernah cuba lagi.... 

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 meluahkan rasa:

IKLAN