Tiga ari lepas member opis bagi sekut kacang 2 ketul...sangat sedap dan crunchy yer...takkan nak mintak lagik haruslah malu-malu gitu...pendek cerita, balik keje kelmarin terus singgah kedai beli kacang tanah...dah kata tak cukupkan ?...haruslah buat sendirik kalau mau makan banyak2...hehe
Sebenarnya aku ni lebih pandai membeli rather than membuatnya...kekeke...godek sana godek sini jumpa resepi sekut nih, ada setengah resepi pakai telur dan esen vanila bagai...pastu tanya kawan2, dorang cakap cam *eh eh tak berapa ori dan sedap tau...* Jadinya aku carik resepi yg sukatan semua sama banyak gitu senang nak ingat segala ok, takkan tgh buat jap-jap tgk kertas, jap-jap tgk laptop...hik3
Aku ada tgk resepi ni kat blog CMG, Wendy...tp tetap jugak nak tiru dari blog kak hana, tatau napa....ish..ish..ish..lain org lain cara ya...terpulang mau ikut yg mana...meh tgk resepi kak hana yg sedang molek itu...
RESEPI BISKUT KACANG
RESEPI BISKUT KACANG
sumber : kak hana @ kanazawa
Bahan-bahan
Cara-cara - 500 gm tepung gandum
- 500 gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
- 270 gm gula -kisar halus
- 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
- Kuning telur
- Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
- Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
- Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
- Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
p/s : Marilah pakat dok buat sambil menonton Kashaf Imani ptg nih....hihihi
2 meluahkan rasa:
wow..nampak sedap tuu
Tengok resepi mcm senang je nak uat sekut kace tuh....
Catat Ulasan