IKLAN

27 Februari 2011

Sambil makan sambil tgk 'Kashaf Imani' best gak ni....

Tiga ari lepas member opis bagi sekut kacang 2 ketul...sangat sedap dan crunchy yer...takkan nak mintak lagik haruslah malu-malu gitu...pendek cerita, balik keje kelmarin terus singgah kedai beli kacang tanah...dah kata tak cukupkan ?...haruslah buat sendirik kalau mau makan banyak2...hehe
 Sebenarnya aku ni lebih pandai membeli rather than membuatnya...kekeke...godek sana godek sini jumpa resepi sekut nih, ada setengah resepi pakai telur dan esen vanila bagai...pastu tanya kawan2, dorang cakap cam *eh eh tak berapa ori dan sedap tau...*  Jadinya aku carik resepi yg sukatan semua sama banyak gitu senang nak ingat segala ok, takkan tgh buat jap-jap tgk kertas, jap-jap tgk laptop...hik3

Aku ada tgk resepi ni kat blog CMG, Wendy...tp tetap jugak nak tiru dari blog kak hana, tatau napa....ish..ish..ish..lain org lain cara ya...terpulang mau ikut yg mana...meh tgk resepi kak hana yg sedang molek itu...
RESEPI BISKUT KACANG
 
Bahan-bahan
  • 500 gm tepung gandum
  • 500 gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 270 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur
Cara-cara
  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
 p/s : Marilah pakat dok buat sambil menonton Kashaf Imani ptg nih....hihihi
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 meluahkan rasa:

azwa_amani berkata...

wow..nampak sedap tuu

Arizakiah berkata...

Tengok resepi mcm senang je nak uat sekut kace tuh....

IKLAN