Inilah rupa Nasi Daging tu... |
Nasi Daging
Bahan-bahan :
3 cwn beras ( resepi asal guna beras basmathi )
1/2 kilo Daging Batang Pinang
1 cwn Tomato Sup ( bkn tomato puree yee )
1 cwn Susu Cair
3 cwn air rebusan daging
3 helai daun pandan - disimpulkan
Bahan tumis - Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
4 sudu serbuk kurma - dibancuh dgn sedikit air
2 labu bawang besar - dicincangkan
4 ulas bawang putih - dicincangkan
1 inci halia - dicincangkan
Garam / Gula / Serbuk perasa - jika suka
Cara-cara :
1) Rebus daging dgn sedikit halia sampai empuk. Daging tu tak payah potong2.
2) Basuh beras dan toskan.
3) Bila daging dah empuk, keluarkan dan simpan air rebusan daging tu.
4) Tumiskan bahan yg dah dicincangkan dgn bahan tumis sampai agak wangi. Tumis bahan ni dlm periuk rice cooker sbb senang nak alihkan.
5) Masukkan serbuk kurma yg dah di bancuh ngan sedikit air tadi. Tumiskan sampai wangi.
6) Masukkan tomato sup, susu cair dan air rebusan daging tadi. Biarkan mendidih.
7) Lepas tu masukkan daun pandan, daging rebus dan beras. Garam ngan gula jgn lupa tau..
8) Alihkan periuk tu ke dalam periuk rice cooker dan masak seperti biasa.
9) Bila dah masak hidangkan dgn Sayur Dalca dan Air Asam...
Selamat Mencuba...dah cuba nanti komen tau...
1 meluahkan rasa:
budak baru belajar....
Catat Ulasan